Бюджет Хотінської громади: привідкрита таємниця

Олександр Лазаренко

Експерт Бюро аналізу політики

27 липня 2017

Хотінська об’єднана територіальна громада була утворена у кінці 2016 року. До складу ОТГ увійшли Хотіньска селищна рада та Олексіївська й Кіндратівська сільські ради. Всього громада об’єднує 10 населених пунктів: с.Писарівка, с.Кіндратівка, с.Костянтинівка, с.Перше Травня, с.Степне, с.Олексіївка, с.Андріївка, с.Володимирівка, с.Новомиколаївка і власне сама Хотінь.

На сьогодні населення ОТГ складає майже 5000 осіб, а площа - 176,55 м. кв.

На території громади діють підприємства Підліснівська філія ПрАТ «Райз-Максимко», ПСП «Гарант», ТОВ «Агрофірма «Лан»», ТОВ «Агрофірма «Степ», ТОВ АФ «Рост», які є найбільшими платниками податків.

В наслідок утворення громади з центром в Хотіні, цього року власні доходи селища зросли більше, ніж вдвічі: з 5 млн. 938 тис. грн. до 12 млн. 351 тис. грн.

зростання

Але ще у 2016 році спостерігалося збільшення доходів внаслідок внесення змін до Бюджетного кодексу України, а саме за рахунок зарахування до місцевих бюджетів коштів за надання адміністративних послуг, а також стрімкого росту індексації нормативної грошової оцінки земель, збільшення ставки оподаткування у 1,8 рази по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників.

           

Доходи громади у 2017 році

Всього у 2017 році дохідна частина бюджету Хотінської селищної ради закладена в сумі 27 млн. грн. 

структура доходів

Прогнозний обсяг податку та збору на доходи фізичних осіб становить 6 млн. грн.

Земельного податку та орендної плати за землю до бюджету Хотінської селищної ради очікується отримати 2,9 млн. грн. Єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників планується отримати 2,1 млн. грн.

            Очікуване виконання власних доходів загального фонду бюджету 2017 року прогнозується в сумі 12351,7 тис. грн.

            Трансферти з державного бюджету до загального фонду селищного бюджету складають 14,1 млн. грн., з них:

- дотація – 1,1  млн. грн.;

- дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я   – 2,5 млн. грн.

- освітня субвенція – 6,2 млн. грн.;

- медична субвенція – 4,2 млн. грн.. 

структура трансфертів

Надходження до спеціального фонду  селищного   бюджету на початку року були заплановані в сумі 546,4 тис. грн. – це власні надходження бюджетних установ (484,6 тис. грн.), надходження екологічного податку (49,8 тис. грн.) та зарахування коштів до цільового фонду (12,0 тис. грн).

 

Видатки

 

Видаткову частину селищного бюджету сформовано в сумі 26 млн. 813,7 тис. грн., у тому числі: видатки загального фонду – 24 млн. 526,9 тис. грн., спеціального – 2 млн. 286,8 тис. грн.

Апарат управління

 

На момент об’єднання Хотінська, Олексіївська та Кіндратівська ради, які об’єдналися  в ОТГ зі своїх бюджетів утримували 26,25 штатних одиниць.

З утворенням громади з’явилася необхідність утворити нові відділи в структурі управління. Будуть функціонувати відділи фінансів та бухгалтерського обліку; розвитку інфраструктури, містобудування, архітектури, комунальної власності, земельних відносин та житлово-комунального господарства, загальний відділ, центр надання адміністративних послуг, господарської діяльності, освіти, охорони здоров’я, культури. Відповідно виникає потреба у таких спеціалістах, як юрист,  інженер, системний адміністратор, енергетик та інші.

Обєднання дає можливість більш ефективно здійснювати передбачені законом повноваження, визначит свої власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням потреб і необхідності забезпечення ефективного управління.

У 2017 році на утримання апарату управління та виконавчих органів об'єднаної територіальної громади передбачається витратити 4,4 млн. грн. 

видатки на управління

 

Всього видатки на утримання апарату складають 16%. Це найкращний показник в  області! З них на оплату праці передбачені кошти в сумі 3,3 млн. грн., а видатки на енергоносії та комунальні послуги передбачені в сумі 85,7 тис.грн.   Кошти спеціального фонду (за рахунок надходжень від оренди майна бюджетних установ) в сумі 9,9 тис.грн. заплановані на  придбання товарів і оплату послуг.

 

Освіта

         

На території громади діє 3 загальноосвітні школи, 2 навчально-виховні комплекси та 3 заклади дошкільної освіти.

У 2017 році на утримання галузі в селищному бюджеті плануються кошти  в сумі 17 млн.  грн. (16,6 млн. грн. - загальний фонд  та 474 тис.грн. - спеціальний фонд).

На заробітну плату передбачено 16 млн. 621,2тис грн, з них на оплату  педагогічних працівників загальноосвітніх шкіл за рахунок  освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 6,204,7тис грн.

У видатках на галузь передбачені видатки на харчування  дітей дошкільного віку в дошкільних навчальних закладах в сумі 257,0 тис. грн, в школах учнів 1-4 класів та дошкільнят – 360,7  

На оплату комунальних послуг та енергоносіїв установ освіти передбачено – 1,8 млн. грн.

Також в цьому році Хотінська об'єднана територіальна громада Сумського району придбала шкільний автобус. Ним доправлятимуть дітей із малолюдної Олексіївки до повноцінної школи.

Транспортний засіб полегшить життя дев'ятнадцяти школярам, шістьом вихованцям дитсадків та двом учителям, котрі їздитимуть на роботу. В селі на такий автобус чекали більше десяти років, але це стало можливим лише після утворення об'єднаної територіальної громади. Окрім ОТГ, необхідні 1,5 млн. грн. допомогли назбирати районна та обласна ради. В Олексіївці планують використовувати шкільний автобус також і для організації дитячих екскурсій та подорожей.

Медицина

Мережа установ закладів охорони здоров’я складається з двох амбулаторій загальної практики сімейної медицини (смт Хотінь та с Кіндратівка), двох ФАПів (с Писарівка та с Олексіївка), двох фельдшерських пункти (с Костянтинівна та с Ленінське).

На утримання лікувальних закладів за рахунок медичної субвенції по загальному фонду  планується направити 2,3 млн. грн., в тому числі на заробітну плату 1,4 млн. грн. На  енергоносії  за рахунок додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я планується витратити  283,8тис грн.

За рахунок бюджет розвитку планується спрямувати  2,1 млн. грн. на проведення капітального ремонт приміщень.

 

Культура і мистецтво

В галузі культури і мистецтва на 2017 рік обраховано видатки в сумі 781,4 тис. грн. Мережа закладів культури складається із 5 бібліотек, 3 будинків культури та 2 клубів.

Обсяг видатків загального фонду передбачено направити на:

         - утримання Кіндратівської, Костянтинівської, Ленінської, Олексіївської та Писарівської бібліотек – 334,4 тис. грн.;

         - утримання Кіндратівського, Олексіївського та Хотінського БК та Костянтинівського та Ленінського клубів  – 447,0 тис. грн.

На оплату праці передбачено кошти в сумі 489,7 тис. грн., нарахування на заробітну плату – 136,8 тис. грн.

            На оплату комунальних послуг та енергоносіїв передбачено – 91,4 тис. грн. Видатками на енергоносії установи забезпечені в повному обсязі.

Благоустрій міст, сіл, селищ

На 2017 рік заплановані кошти в сумі 173,0 тис. грн. по загальному фонду, з них 63,8тис грн. на оплату електроенергії по вуличному освітленню, 90,1тис грн.  на обслуговування вуличного освітлення та оплату послуг з утримання та поточного ремонту комунальних доріг.

 Інші субвенції

   Інші субвенції  у сумі  18,8тис грн, планується направити до районного бюджету на  фінансування Об’єднаного трудового архіву Сумської районної ради.

Фінансування об’єктів за рахунок Державного фонду регіонального розвитку

У 2017 році Хотінь вперше виграла проект за фінансування ДФРР – реконструкція школи. Хотінська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Сумського району Сумської області введена в експлуатацію відносно недавно -  в 1996 році. На сьогодні там навчається 215 учнів. Школа експлуатується 19 років за цей час не проводився капітальний ремонт будівлі, покрівлі. Протягом 2010-2015 року була проведена  робота по заміні 6 вікон на металопластикові на загальну суму 20,0 тис. грн., заміна вхідних дверей на суму 12,585 тис.грн. В 2014 році газова котельня була дообладнана твердопаливними котлами на суму       391,911 тис.грн. Крім того для завершення даних робіт необхідно провести заміну 189 віконних блоків на металопластикові та 10 дверей в приміщеннях основної та додаткової школи, утеплити покрівлю та замінити покрівельне покриття  площею 3679 м2.

З метою збереження енергоефективності  є необхідність проведення заміни зношених віконних блоків на енергозберігаючі металопластові конструкції, дверей, утеплення фасаду, заміни шиферного покриття на металочерепицю та модернізацію тепломережі.

Загальна вартість проекту складає 9,3 млн. грн. З них – 5 млн. грн. – це кошти ДФРР, а решта 4,3 – місцеві кошти.

Висновки

Процес децентралізації дав шанс на відродження селищу Хотінь, яке до 1914  року було центром окремої Хотінської волості Сумського повіту та відоме своїм палацом авторства архітектора Джакомо Кваренгі.

Створення спроможної об’єднаної територіальної громади є реальним кроком до розвитку території Хотінської селищної ради, Кіндратівської та Олексіївської сільських рад, що забезпечить гідний рівень населення. Безпосередньо на місцях вирішуватимуться питання економічного розвитку, благоустрою території, надання соціальних допомог, культури та інших.

Слід позитивно відзначити низький відсоток на управлінські витрати у Хотінській ОТГ. Однак із збільшенням фінансування, виконавчому апарату селища доведеться вчитися не тільки освоювати більшу кількість бюджетних коштів, а і прозорості перед громадою. При підготовці цього матеріалу ми майже місяць чекали на відповідь запит про публічну інформацію, щоб отримати необхідні показники. А порівняння бюджету в розрізі 2014-2017 років залишається попереду, тому що необхідну інформацію нам не вдалося отримати досі. Тому окрім ефективного використання коштів громади, бажаємо селищній раді створити сайт, де були б оприлюднені всі рішення, в тому числі із бюджетних питань, а також інша публічна інформація. Віримо, що Хотінській ОТГ це вдасться! 

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони", який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і «Європейською правдою» за сприяння Європейського Союзу.» Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора та ГО "Бюро аналізу політики"  і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Останнє від
Олександр Лазаренко