GPS чи ЖПС?

Максим Корнієнко

Фахівець з місцевих бюджетів та публічних закупівель, експерт у сфері громадського контролю та громадської участі. Отриманий попередній досвід під час роботи на державній службі та в реальному секторі економіки успішно…

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Сторінка у Фейсбук
18 вересня 2017

Чим завершиться епопея із запуском GPS у комунальному транспорті міста Суми?

Чи завжди “дорого” означає “якісно”?

 

 

Почалося все наприкінці 2016 року, коли КП “Електроавтотранс” оголосив два тендери на закупівлю GPS обладнання для 28 тролейбусів та 20 автобусів.  Вже на етапі подачі заявок у претендентів виникло купа запитань, зокрема й шок від наших дивних “дизельних тролейбусів-амфібій”. Питання учасників залишилися без відповіді, і пізніше ми зрозуміємо, чому...

мал питання.png

В обох тендерах беруть участь 5 компаній. В підсумку 4 пропозиції відхиляються та перемагає найдорожча, що лише на кілька відсотків є меншою від стартової ціни, але найдешевшу пропозицію перевищує більш ніж удвічі.

 

мал трол.png

 

мал авт.png

 

І що ж це за переможець такий? Компанія ТОВ “Смарт Санрайз” зі статутним фондом у 100 грн. заснована за кілька місяців до тендеру (25.08.2017) та зареєстрована неподалік від мерії (площа Незалежності, 3).

 

З переможцем підписують договори, згідно яких обладнання та програмне забезпечення мають бути поставлені та встановлені до кінця року. 28.12.2016 “по факту надання послуг” здійснюється оплата. Витяг із договору постачання: "...Постачальник зобов'язується поставити Покупцю визначене GPS, програмне забезпечення та забезпечити його установку... Покупець сплачує Постачальнику 100% ціни після підписання Акту наданих послуг... Срок дії договору до 31.12.2016..."  Потім виявляється, що датчики наче й  встановлені, а наче й ні: спочатку заважали морози, потім перепади напруги, далі - гарантія виробника тролейбусів…

 

Програмне забезпечення для роботи системи контролю досі не налагоджене належним чином, та зі слів відповідальних працівників депо не виконує частини передбачених техзавданням функцій. Далі більше: за розробку самого техзавдання для проведення тендеру співробітники депо не беруть на себе відповідальність, боязко натякаючи, що воно було спущене згори…

 

Чи можливо таке?

От кілька коментарів із переписки під грудневим дописом транспортного активіста  Олександра Мироненка. Жодних припущень чи звинувачень, лише інформація для роздумів:

баранов жпс 0.png

 

І що маємо на сьогодні? Минуло майже 9 місяців. Система не те що для пасажирів не відкрита, вона навіть Електроавтотрансом належним чином не використовується.

 

З того як завзято у вище описаних тендерах за вуха до перемоги тягли ТОВ "Смарт-Санрайз", можна було б припустити, що компанія якось пов'язана із КП "Електроавтотранс", якби не одне "але"...  "Але", яке знову натякає, що ноги ростуть значно вище...

 

Ця ж сама фірма розробляла в Сумах  проектно-кошторисну документацію за проектами електронного квитка та безпечного міста.

Так само перемогла у тендері, пропонуючи найвищу ціну, знов її перемозі передувало відхилення усіх дешевших пропозицій (аргументація - відсутність підтвердженого досвіду). А от згадана фірма-немовля із датою народження 25.08.2016 станом на 10.11.2016 надала довідки про досвід проектування автоматизованої системи оплати проїзду у м. Житомирі згідно із договором від 24.10.2016 (чи реально здійснити дану роботу за 16 днів -  хай краще скажуть фахівці...), а також проекту нового будівництва інформаційних технологій та телекомунікаційних мереж у м. Запоріжжя.

 

Ось як це виглядало:

 

мал ел.кв..png

 

Правда ж, картинка дуже схожа на закупівлю GPS? За виключенням однієї формальності: цього разу закупівлю проводив безпосередньо виконавчий комітет. Але результат той же. Хто ж так зацікавлений у просуванні “розумної східсонячної компанії”?

 

Мабуть містянам було б цікаво побачити, що ж там було напрацьовано, і як саме нам пропонується відчути переваги електронного квитка фірмою, що вже майже 9 місяців як не може виконати взяті на себе зобов'язання щодо елементарного впровадження GPS.

Та неодноразові обіцянки секретаря міськради, що скоро громаді презентують дані напрацювання, поки далі обіцянок не зрушили…

Далі за даними “напрацюваннями” прокуратурою було відкрито кримінальне провадження: https://www.youtube.com/watch?v=_pf1QMJpfoU

 

 

А на днях КП “Електроавтотранс” проводить чергову закупівлю GPS-сиcтем для решти  24 тролейбусів та  6 автобусів . В торгах знову бере участь вже знайома нам фірма, знов її пропозиція майже не відрізнялася від стартової ціни, на відміну від цін конкурентів, що були удвічі нижчі. Та тепер маємо разючу відмінність: дешевші пропозиції (а єдиним критєрієм замовник визначив саме ціну) не відхилено, і в підсумку перемагає інший учасник, а економія склала 51%. У вартісному вираженні це всього лиш якихось 85 тис.грн. та мова тут не про гроші, а про конкуренцію.

 

мал 6 свіжий тендер.png

Щоправда, договір із переможцем досі не підписано…

 

Що ж так вплинуло на поведінку чиновників від СМР: прагнення справедливої конкуренції, бажання все ж зекономити кошти громади, чи громадський контроль та втручання правоохоронних органів  - залишається загадкою.

 

Так само, як і відкритим залишається питання, чи зможе нарешті благо цивілізації у вигляді GPS-моніторингу прийти на допомогу як працівникам депо, так і пасажирам громадського транспорту славного міста Суми, чи все закінчиться дуже сумно?..