Громада Шостки тричі заплатила за тепло підприємствам, наближеним до Молотка

Андрій Рибалко

голова ВГО "Молодий народний рух"

11 травня 2016
Громада Шостки тричі заплатила  за тепло підприємствам, наближеним до Молотка

Мешканці Шостки заплатили тричі за тепло в своїх оселях. Перший раз – за квитанціями. Другий – коли їх кошти не потрапили в бюджет. А втретє зі своїх податків.

Історія перша. У січні 2014 року, за часів переляканого Януковича, Шосткинська міська рада уклала додаткову угоду з ТОВ ШП "Харківенергоремонт " про оренду ТЕЦ. Згідно договору орендна ставка склала 6% від вартості майнового комплексу. В той час відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу", орендна ставка має складати не менше ніж 16 %. Таким чином втрати бюджету складають близько 3 млн. грн. в рік. 

Варто зазначити, що засновниками ТОВ ШП "Харківенергоремонт" є КП "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" та ТОВ "Шосткаенерго-Т", кінцевими беніфеціарними власниками, якого є Івченко Олександр та Андрій Комар. Згідно даних сайту Верховної Ради Комар Андрій Іванович є помічником народного депутата Ігоря Молотка. Саме підприємство вважають таким, що контролюється Ігорем Молотком.

Цікаво, що існує підприємство із співзвучною назвою - ТОВ "Харківенергоремонт-Т ". Його власниками є Молоток Ігор Федорович, дві його кіпрські компанії та Івченко Олександр, Ковальов Дмитро, Ляшенко Віктор і Мозолевський Віктор. Останній є помічником народного депутата Ігоря Молотка.

Історія друга. За результатами відкритих торгів 21 грудня 2015 року Управління капітального будівництва Шосткинської міської ради уклало з ТОВ "ВАНТ" ЛТД договір на виконання робіт по реконструкції котельні №3 по вул.Воронізька,38 та теплових мереж по вул. Горького в м. Шостка. Сума угоди склала 7 млн. 300 тис. гривень.

Як бачимо, джерелом фінансування є кошти державного бюджету. У 2015 році м. Шостка отримала 10 млн. субвенції на соціально-економічний розвиток. Можна сміливо припустити, що ініціатором такого щедрого рішення був народний депутат України, член бюджетного комітету  Ігор Молоток.

При цьому була відхилена пропозиція конотопської фірми "Бухтерсервіс", яка була дешевшою на півмільйона. Тендерний комітет засумнівався у фінансовій спроможності конотопчан та звернув увагу на відсутність довідки про гарантійний термін виконання робіт. Тоді ж відхилили пропозицію Харківенергоремонту – відсутня інформація про кінцевого власника.

Засновниками ТОВ "ВАНТ" ЛТД є Молоток Федір Петрович (батько Ігоря Молотка), Комар Лариса Іллівна та "ЕСКАМАКС ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД"; в Лондоні, засновником якої є Комар Андрій Іванович.

ТОВ "ВАНТ" ЛТД відоме скандалом із податковою  та звинуваченнями в контрабанді  і немає достатньої ресурсної бази, тому за свідченням очевидців,  всі роботи фактично виконувало Харківенергоремонт. Але насправді це не банальна історія про те, як викинули з тендеру дешевшу пропозицію. І навіть не про те, як вибити із державного бюджету кошти, яка освоїть своя ж фірма…

Історія третя. Фінал. Роботи по реконструкції котельні №3 по вул.Воронізька,38 та теплових мереж по вул. Горького включені до інвестиційної програми ТОВ ШП "Харківенергоремонт " на 2014-2015 роки, вартість яких є складовою тарифу енергопостачання. Тобто мешканці міста Шостка вже заплатили за цей ремонт. І не раз.

Ще один факт – на сайті Шосткинської міської ради є рішення Виконавчого комітету про погодження інвестиційної програми, однак самої програми немає. Ми зробили ці документи публічними, ознайомитися з ними можна за посиланням.

Хочеться лише подивитися в очі депутату Ігорю Молотку, коли він буде проводити чергову благодійну акцію чи проводити захід "під патронатом". Воістину, коли в нас крадуть, то ще й просять цілувати за це руки. Цікаво, НАБУ і ГПУ не хочуть дізнатися, чому шосткинці так часто платять?

Публікацію створено в рамках проекту «Експертне співтовариство проти корупції у бюджетній сфері», який впроваджується «Бюро аналізу політики» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.