І знову про Свідлова, закупівлі масла та цілування двоголового орла

Андрій Рибалко

голова ВГО "Молодий народний рух"

25 липня 2017

Нарешті дійшли руки дати відповідь на виправдання Юрія Свідлова на мою статтю  про закупівлю масла у Кадетському корпусі.

Він стверджує система «Прозоро» винна у тому, що за місяць закладом було внесено шість змін до договору про збільшення ціни на масло. «Сторони дійшли згоди збільшити ціну за одиницю товару на 10 відсотків  відповідно до п. 2 частини 4 статті 36 Закону України «Про публічні закупівлі», - йдеться в додатках до угоди.

Читаємо уважно статтю 36 закону. «Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків: зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку, за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі.»

Які ж такі коливання на ринку відбулися протягом квітня, що вартість масла згідно угоди зросла вдвічі? Тим паче в законі ніде не вказано, що в замовника виникає такий обов’язок . «Сторони дійшли згоди» написано в додаткових угодах.

Читаємо тендерну документацію  по закупівлі масла, яку прописували у Кадетському корпусі (а не у Верховній Раді):

- Істотні умови Договору про закупівлю можуть змінюватися після його підписання у наступних випадках:

  • зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку, за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в Договорі. Внесення даних змін до Договору повинно бути обґрунтованим та документально підтвердженим;

Мені цікаво побачити документальне підтвердження про галопуючий ріст цін 3,5,6,7,10 квітня? Що кожного цього дня ринкова ціна зростає на 10%?

Поясню, як це працює. ФОП Радченко подав тендерну пропозицію і уклав угоду про поставку масла за ціною 55 грн. за кілограм. Якщо протягом місяця ринкова ціна зросте на 7%, то до ось цих 55 грн. можна додати 3,85 грн. Документальним доказом зростання ціни буде відповідна довідка із статистики, або іншого уповноваженого органу. Чим же керувався Кадетський корпус при укладенні змін до договору незрозуміло.

Чому керівництво закладу з такою легкістю ішло на підвищення ціни для «непорядного» за словами Юрія Свідлова, ФОП Радченка? Чому ж не звернулося до прокуратури, якщо виникла підозра, що підприємець надав підроблені документи, про ріст цін на ринку? Або взагалі не розірвало з ним угоду і не уклало угоду з іншим підприємцем, що зайняв друге місце на торгах? Бо інакше мене дивує, що ФОП Радченко зупинився на ціні 97 грн. за кілограм, а не на ціні 197?

І на останок. Коли Юрій Свідлов говорить, що він не юрист, а військовий і його завдання готувати майбутніх Захисників Вітчизни, то мені пригадується ось це фото:

Сумські кадети цілують прапор Російської Імперії

 

Ще не так давно, за Вашого керівництва закладом, його вихованців змушували цілувати прапор з двоглавим орлом. 

 

МАСЛО ГЕНЕРАЛА СВІДЛОВА - РОЗСЛІДУВАННЯ "БЮРО АНАЛІЗУ ПОЛІТИКИ"

ВІДПОВІДЬ СВІДЛОВА НА ЗВИНУВАЧЕННЯ